"תפרקי אותי, כנסי בי" – על עיסוי כואב לעומת עיסוי משחרר

הרבה פעמים עוד בטלפון אני שומעת את הבקשה הזו: "הייתי רוצה שתיכנסי בי, שתפרקי לי את הצורה. את מסוגלת?"

מטבע הדברים הרבה מהלקוחות המגיעות אליי הן כאלה עם שרירים תפוסים, או שרירים העומדים להיתפס, או סובלות ממתח כרוני של שרירים מכווצים דבר המפריע בתנועות מסויימות ובכלל מעיק על שגרת החיים. הרצון של אנשים אלו הוא לשחרר את השרירים בכל מחיר וכמה שיותר מהר! ישנה תפיסה מקובלת כי "כואב זה טוב" ו"עיסוי כואב הוא עיסוי משחרר" אז הרשו לי לחדש לכם: לא תמיד זה נכון. יש מקרים בהם זה נכון, אך לצערי מקרים אלו בטלים בשישים לעומת מה שקורה היום בשוק העיסויים.

בסקירה שלי על עיסוי רקמות עמוקות אני כותבת עד כמה עומק הוא פונקציה של אטיות. בתפיסות כרונית או קשה של השריר עלינו להניעו בצורה מסיבית על מנת לגרום לשחרורו, להזרים דם וחמצן למקום ולפנות משם את הפסולת שהצטברה. לשם כך עלינו להשתמש בכוח. במיוחד אם השרירים התפוסים נמצאים בעומק הגוף – ברקמות העמוקות שכדי להגיע אליהן עלי להשתמש בכוח כדי לעבור לפעמים 2,3 שכבות שרירים במידות קושי משתנות, שכבות שומן וכמובן העור. לשם כך צריך כוח, הרבה כוח. אבל אל תטעו, בכוח הזה יש להשתמש בחכמה! בזהירות, רגישות ומעל הכל – באטיות רבה.

כאן יש מקום למקצועיות – כדאי שהמעסה תהיה מוסמכת בעיסוי רפואי ו/או בעיסוי רקמות עמוקות ומעבר לכך חשוב שתהיה לה את הרגישות ואת הניסיון להתנהל עם הגוף השוכב לפניה במרב הזהירות.

אני מגדירה 2 סוגים של כאב בעיסוי:

הכאב הרע: כאשר עיסוי נעשה מהר מדי ולא בצורה מקצועית ורגישה למטופל/ת המטופלת שלנו תתכווץ. יש לנו נטייה לשמור על הגוף שלנו – כשמישהו זר ולא מוכר נוגע בנו הנטייה שלנו היא לכווץ את האזור על מנת לא להרשות "חדירה" ולהצטמצם ולהקטין את שטח הגוף. לא תמיד התכווצות זו מודעת. הרבה פעמים היא מתרחשת באופן לא מודע אפילו אם כביכול "התמסרתי" ונשכבתי על מיטת הטיפול בציפייה לעיסוי מפנק.

על אחת כמה וכמה התכווצות זו קורית כאשר נגרם לנו כאב! כאשר שוכבת מטופלת על המיטה והעיסוי החזק שנועד לשחרר אותה מכאיב לה – היא תתכווץ. מעסה חסרת רגישות או ניסיון יכולה להמשיך בעיסוי החזק, המטופלת תעצור את נשימתה ותסבול בשקט כי היא בטוחה שזה כאב "טוב" ו"משחרר" שלאחריו היא תרגיש טוב יותר, אך אבוי! ברוב המקרים היא תצא מהטיפול הרבה יותר תפוסה… כיוון שעיסוי על שרירים מכווצים השרויים בהתנגדות תופס אותם הרבה הרבה יותר.

כאב טוב: הכאב הטוב הוא כאב בו יש התייחסות לרקמה/לשריר התפוס. אך זו התייחסות רגישה ומקצועית – הגישה אל המקום הפגוע והמגע בו נעשית באיטיות תוך הקשבה לגוף המטופלת. אני כמטפלת מוודאת קודם כל שנוח לה – מכל הבחינות! שחמים ונעים בחדר (קור מכווץ – אם קר למטופלת היא תהיה מכווצת ולא נינוחה), האווירה, המוסיקה/השקט. תחושת הביטחון בחדר הטיפולים היא חשובה מאין כמוה. למגע בשריר התפוס עצמו אני ניגשת לאט. מתחילה חלש ולאט לאט מגיעה לעומקים הרבה יותר גדולים המאפשרים לי להניע את השריר ולעסות אותו כמו שצריך כשגוף המטופלת רפוי ונינוח בידיים שלי. כשנגיע לעומק ייתכן שיהיה כאב – רוב הסיכויים שיכאב, אבל זהו הכאב הטוב – הנגרם ממגע בנקודה הכואבת וטיפול בה בניסיון להביא לשחרורה, בניגוד לכאב הרע שרק לוחץ בכוח על הנקודה הכואבת ולא משחרר אותה אלא רק מכאיב יותר וגורם יותר נזק.

ההבדל בין מה שגורם לכאב טוב אל מול כאב רע הוא למעשה עומק אל מול כוח – עומק הוא פונקציה של איטיות ואילו הפעלת כוח היא מהירה, חזקה ולא רואה את צרכי הגוף.

בסיום עיסוי בו חווית כאב טוב – תרגישי משוחררת יותר, ייתכן שיכאב, אבל זהו כאב של התעוררות השרירים התפוסים כרונית שהחלו סופסוף להשתחרר וזרימת הדם מגיעה אליהם ומעוררת אותם לחיים. לעומת תחושת הכאב הרע בו בסיום העיסוי תהיי כפופה ושפופה, מבחינה רגשית ונפשית ולא רק פיסית – כי השרירים לא רק שלא זכו לטיפול אלא להפך – נתפסו עוד יותר בגלל טיפול לא רגיש – לא לך ולא לגופך. והכאב שסבלת בחירוק שיניים היה לחינם ולא הועיל במאום.

לכן צריך לדעת לבחור את המטפלת הנכונה – בעלת מקצועיות וניסיון שתדע להתייחס לצרכייך ולצורכי גופך בצורה הנכונה. הזמיני טיפול רגיש ומקצועי.

ליצירת קשר: 054-6865518

lorbariel@gmail.com

דילוג לתוכן